Mäklarnytt juni 2022

​​Den nya organisationen – en byggsten i taget

Vi jobbar ständigt för att hålla er uppdaterade med allt som händer i vår organisation för stunden. Men mitt i allt hårt jobb är det lätt att bli lite opersonliga gentemot er som förmedlare, vilket vi ska råda bot på omg​ående.

Vår nya UW-chef

För en tid sedan presenterades ledarna för de enheter som rapporterar direkt till vår Företagsmarknadschef Nicklas Larsen i det “nya” Trygg-Hansa. Däribland cheferna för försäljning, portfölj och pris samt kunderbjudande. I denna härliga skara hittar vi även vår nya chef för UW-organisationen, Karin Rothschild. Vi fångade Karin mellan möten under mitten av maj månad för att stämma av läget och se vad hon kan dela med sig av.

 

Först och främst, vem är Karin egentligen?

Jag är ansvarig för organisationen underwriting i nya Trygg-Hansas företagsmarknad. Jag har arbetat på Trygg-Hansa i mer än tio år i olika roller inom verksamhetsutveckling, underwriting och försäljning. Min senaste roll var som ställföreträdande chef för företagsmarknad efter Henrik Svantesson, och innan dess chef för vår supportfunktion. På fritiden hänger jag med min man och våra två döttrar och gillar att vara i naturen – allra helst i Stockholms skärgård. Mat är också ett stort intresse – både att laga mat men kanske allra mest att äta.

Hur ser den nya UW-organisationen ut och vad ligger till grund för dess utformning?

Trygg-Hansas nya UW-organisation består av ett antal olika ansvarsområden. Ett område kopplat till governance och compliance och ett stort område inom case underwriting där vi har alla våra erfarna och kompetenta underwriters inom samtliga produktområden. Vi har även ett team med våra erfarna riskingenjörer och ett område där all service, support och försäkringsadministration hanteras. Uppdelningen som sker av vår organisation är givetvis i syfte att optimera vårt arbete för att kunna hjälpa er på bästa sätt. Våra case underwriters kommer fortsatt att arbeta inom enheter motsvarande våra lines of business och teamen kommer framöver att delas in i Motor/Cargo, Företag, Egendom och Ansvar/C&E.​

Vad är nästa steg för dig som UW-chef?

Vi håller på att bemanna upp organisationen med målsättningen att ha organisationen klar under maj månad. Så snart organisationen är på plats ska det bli spännande att få börja arbeta på riktigt tillsammans med flera nya och nygamla kollegor. Vi har fantastiskt goda möjligheter att fortsätta växa tillsammans i nya Trygg-Hansa.

Vad kan man som förmedlare förvänta sig från UW-organisationen framåt?

Med all erfarenhet och kompetens som Moderna Försäkringar och Trygg-Hansa besitter tillsammans kan ni förvänta er en kundorienterad affärspartner med bred kompetens och erfarenhet inom många branscher och produktområden och vi kommer att leverera förstklassig underwriting och service till dig som förmedlare!

Vad ser du mest fram emot?

Att få lära känna alla nya kollegor och äntligen börja arbeta tillsammans i nya företagsmarknad!


Höga träbyggnader och elbilsladdning – riskingenjörerna tipsar​

Under hösten och vintern hade vi flera pass på samma tema i vår Onsdagsklubb, nämligen risker med höga träkonstruktioner och brandskydd. Vi har fortsatt fått frågor från er förmedlare vilket gett upphov till en utformning av en betryggande riktlinje för era kunder.

Frågan är hur materialbristen och prisutvecklingen på trä (+ 78 procent) kommer att påverka trenden att bygga högt i trä. Något som också ökat i pris är elen, men nyförsäljningskurvan för elbilar pekar fortsatt stadigt uppåt. I takt med den utvecklingen får vi även frågor om installationer av laddplatser och vad man ska tänka på där. Båda dessa områden är våra riskingenjörer väl insatta i och därför kan vi dela med oss av lite matnyttig information inför era kundmöten.

Vår nya riktlinje för sprinklers i träbyggnader

Ansvarig riskingenjör, Christoffer Clarin, som skrivit riktlinjen menar att det finns många aspekter som är viktiga att tänka på när man bygger i trä.

”Träbyggnationer innebär särskilda risker som behöver hanteras, exempelvis genom en plan för brandskydd under byggtiden och genom att säkerställa ett bra egendomsskydd, eftersom byggreglerna enbart anger minimikraven. För att bygga brandsäkert gäller det att hålla koll på de passiva systemen, exempelvis brandtätning, brandstopp, beklädnadsskivor och brandklassade fönster, och att kontrollera att aktiva system installeras i tillräcklig omfattning."

​​Med aktiva system menas sprinkler och vår riktlinje ser ni i tabellen nedan. Det är viktigt att se till att det finns säkra utrymningsvägar för samtliga som arbetar på byggarbetsplatsen och insatsvägar för räddningstjänsten om det skulle uppstå en brand. Dels på grund av den risk som träkonstruktionen innebär som bränsle för branden och dels för att det saknas möjlighet för räddningstjänsten att ta sig högre upp än åtta våningar med brandstegen.

Nedan ser ni hur våra sprinklerkrav förhåller sig till träbyggnationer beroende av våningsantal.​​​


​ ​
Byggnader under 4 våningar
 

Ej tillämpbart. Inga krav ställs utöver kraven i Boverkets byggregler (BBR).

Flerbostadshus 4-8 våningar
 

Boendesprinkler (SBF501).

Flerbostadshus över 8 våningar
 

Konventionell sprinkler utförd enligt SBF120 eller motsvarande regelverk.

Övriga verksamheter,​ bl.a. kontor, publika lokaler och sjukhus i minst 4 våningar
 

Konventionell sprinkler utförd enligt SBF120 eller motsvarande regelverk.


En kommande riktlinje för elbilsladdning​​

Christoffers kollega, riskingenjör Johan Magnusson, har fokuserat på en annan risk som också kan innebära att bland annat en brand uppstår, nämligen elbilsladdning. Vi kommer inom kort att kunna presentera ett informationsblad för en ”God skyddsnivå” för installationer och placeringar av laddplatser. Till dess lämnar Johan fem snabba tips till er och era kunder här:​​​

  1. Undvik så långt det går att ladda bilen i ett vanligt eluttag (Schuko-uttag).
  2. Företaget som installerar utrustningen bör vara registrerat på Elsäkerhetsverkets hemsida med verksamhetstypen ”Övriga anläggningar för användning av el”.
  3. Se till att kablar och kontakter är i bra skick och inte har skador. Om man känner sig osäker, så kan det vara ett alternativ att ställa ner laddstyrkan i bilens meny.
  4. Den bästa placeringen av laddstolpar är fristående på en parkering sex meter från fasaden. Det är dock inte möjligt i många fall. Då rekommenderar vi att man tar hänsyn till önskemål från lokal räddningstjänst och därefter så långt som möjligt håller sig borta från brännbara byggnadsdelar eller öppningar såsom fönster och dörrar.
  5. Kommersiella fastigheter som till exempel laddar företagsbilar som används under dagen kommer nog att ha svårt att välja något annat alternativt än att ladda på natten. Om det finns brandlarm i byggnaden är det starkt rekommenderat att det kontrolleras och eventuellt utökas så att det även täcker in garaget. Detsamma gäller sprinklersystemen.

​Frågor rörande debitering, moms, bästa tiden på dygnet att ladda och risk kan lätt bli mycket att hantera för en styrelsemedlem i bostadsrättsföreningen eller för en kund med kommersiella fastigheter. Vi jobbar vidare med riktlinjen och kommer inom kort att kunna hålla utbildningar för er förmedlare kring elbilsladdning, på er förfrågan. Allt för att underlätta för våra gemensamma kunder!​


​ ​ ​

​Sjukvård – ett kostsamt avbrott i verksamheten​​

Det mänskli​ga avbrottet

Inför 2022 visar Allianz Risk Barometer att svenska riskmanagers såg affärsavbrott som det näst största hotet, efter cyber. Vi pratar ofta om avbrott som en följd av maskinskador eller stillastående fordon. Men det som slår hårdast mot företaget är sannolikt det mer frekventa mänskliga avbrottet. Det har vi blivit varse om under de två senaste åren med pandemi. För er som förmedlare är det därför viktigt att våga lyfta frågan om personförsäkringar i företaget, och vi ska hjälpa er med det!​

Vad ohälsa kostar arbetsgivaren​

När företagets medarbetare inte mår bra presterar de sämre. Friska medarbetare ger däremot företaget energi och produktivitet. Våra gemensamma kunder har allt att vinna på att arbeta med hälsofrämjande insatser. Ohälsa kostar, men vet du hur mycket?​​

  • En sjukdag kostar företaget minst 10 % av månadslönen.
  • En medarbetare med sömnbrist minskar sin produktivitet med 12 %.
  • En medarbetare med högt stresshormon blir 9 % mindre produktiv.

En försäkring för friskare medarbetare​

Sjukvårdsförsäkringen är basen i Trygg-Hansas samlade hälsokoncept. Den hjälper arbetsgivare att korta ner sjuktiden, minska företagets kostnader och ge sina medarbetare en uppskattad förmån. Vi hjälper er som förmedlare att hitta en bra lösning för era kunder i hopp om mindre avbrott i deras verksamheter. Med vår sjukvårdsförsäkring får medarbetarna i ett företag:​

  • En värdefull vårdgaranti som garanterar en första kontakt med specialistläkare inom 6 arbetsdagar och tid till operation inom 14 arbetsdagar. Lever vi inte upp till det åtagandet lämnas ersättning med 1 500 kr per dag i upp till 30 dagar.
  • Rådgivning dygnet runt årets alla dagar av legitimerade sjuksköterskor och hjälp att boka tid inom ett privat vårdnätverk som är noga utvalt utifrån medicinsk kvalitet och bevisat resultat.
  • En enkel skadereglering: inga krav på att skicka in kvitton för att få ersättning för exempelvis offentlig vård och läkemedel.
​​

Behöver ni något annat?

Vi erbjuder både komplement och alternativ till sjukvårdsförsäkringen. Vi hjälper vi dig gärna att ​sätta ihop ett paket som passar just ditt företag. Vi har bland annat försäkringen REHAB, med vilken arbetsgivaren kan korta sjukskrivningstiden och öka möjligheten att få medarbetaren snabbt tillbaka till arbetet. Detta tack vare tidiga insatser och metoder för utredning, behandling och uppföljning av långtidssjukskrivna. REHAB hjälper även arbetsgivaren att ta fram en rehabiliteringsplan för sina anställda vilket arbetsgivaren enligt lag är skyldig att bistå med. Något som kan vara väldigt snårigt eller bli kostsamt om den saknas. Vi erbjuder även skyddet Kollektivt Olycksfall vilket är en kollektivt tecknad olycksfallsförsäkring som gäller för skador under arbetstid och färd till och från arbetsplatsen.​​