​​​​Godkänt cykellås – slipp cykelstölden

När fler cyklar på våren, sommaren och hösten, passar också tjuvarna på att stjäla fler cyklar. ​Men har du koll på vad du ska tänka på för att minska risken att det händer? Läs våra bästa tips om godkända cykellås, stöldmärkning och mycket mer.

Det allra första du ska göra när du har köpt en cykel är att spara kvittot och skriva ner ramnumret. Sedan är det viktigt att tänka på hur du parkerar din cykel. Du kan också stöldmärka din cykel för att avskräcka tjuven och lättare få tillbaka den om den stjäls. Här kan du läsa om stöldmärkningen SmartDNA​.

Se film om att låsa cykeln

Här kan du se hur du låser cykeln så säkert som möjligt. Filmen är gjord av Stöldskyddsföreningen.

Kvinna i gul jacka håller i cykel

Rätt cykellås och andra tips för att skydda din cykel

  • ​​​Använd ett godkänt lås – det minskar risken och krävs även för att få ersättning om cykeln stjäls. Här ser du vilka vi godkänner för att de är certifierade.
  • Lås alltid fast cykeln i ett fast objekt, helst i både ram och hjul.​​​
  • Parkera cykeln på upplysta platser som många ser och passerar.​​​
  • ​​​Skruva loss och ta med sadeln. Utan sadeln blir cykeln mindre stöldbegärlig.
  • ​​​Ställ in cykeln i ett låst förråd eller i din bostad över natten.
  • ​​​Har du en elcykel? Lås batteriet eller ta med det om du lämnar cykeln obevakad.
  • ​​​Stöldmärk cykeln med DNA-märkning.

Därför ska du ha ett godkänt cykellås

Om du bara låser din cykel med tillverkningslåset är det tre gånger så hög risk att den blir stulen. Det är därför mycket säkrare om du istället låser fast både ram och hjul i ett fast objekt som till exempel ett cykelställ eller en lyktstolpe, informerar Stöldskyddsföreningen.

Dessutom! Om en tjuv tar din cykel måste den ha varit låst med ett godkänt cykellås. Det krävs för att få ersättning för cykeln genom din hemförsäkring.

Så kan du välja ett godkänt lås

När du köper ett godkänt lås ska du först och främst söka upp det i listan över certifierade lås av SBCS. Nedan lås finns i både i certifierade och ej certifierade varianter. Därför ska du alltid kontrollera att just det låset som du väljer är godkänt.

Exempel på lås som finns i godkända varianter:

Bygellås

Ett så kallat bygellås är ett u-format lås tillverkat i stål, som du ofta kan ha fastmonterat på cykeln under din färd. Det är enkelt att låsa fast runt till exempel en stolpe.

Ramlås

Ett ramlås är ett smidigt lås som sitter fast på ramen. På så sätt följer det med dig under cykelturen så att du slipper glömma det hemma. En nackdel är att låset inte gör det svårare för tjuven att bära med sig cykeln.

Kättinglås

Det här är ett av de kraftigaste låsen som finns och det kan enkelt låsas runt ett fast objekt. Det består av en kedja som ofta är klädd i tyg och du låser det med antingen en nyckel eller kod. De certifierade varianterna av den här typen är svåra att bryta upp.

Källa: Stöldskyddsföreningen.se​​

 

Så gäller din cykelförsäkring

När du har vår hemförsäkring täcker den cyklar upp till ett visst värde.

Läs mer om hur vi skyddar din cykel​