Flytta isär – hur fungerar hemförsäkringen?
När du ska flytta isär med någon är det många beslut som behöver tas. Hur processen går till beror på om du varit gift eller sambo. Här kan du läsa mer om hur det går till att flytta isär och hur hemförsäkringen fungerar vid en separation.
Hemförsäkring vid skilsmässa eller separation
En vanlig fråga är hur hemförsäkringen gäller när man flyttar isär. Svaret är att den gäller precis som vanligt för försäkringstagaren, alltså personen som står på försäkringen. Personen som står som medförsäkrad behöver
teckna en ny hemförsäkring.
Barnen täcks alltid av den hemförsäkring där de vistas för tillfället. Så länge ni som föräldrar har varsin hemförsäkring när ni flyttat isär är barnen alltid skyddade hos er båda. En del försäkringsbolag kan dock kräva att barnen står med på försäkringsbrevet trots att de är under 18 år – så dubbelkolla alltid att de står med.
Flytta isär som sambo
Att flytta isär som
sambo är lättare än att flytta isär som gift. Det enda du egentligen behöver tänka på är hur ni ska göra med bostaden och bodelningen. När sambor flyttar isär träder alltid sambolagen in om ni inte har skrivit ett eget samboavtal. Sambolagen gäller dig som är sambo, men inte gift, och reglerar det som du och din sambo äger tillsammans. Den gäller för den gemensamma bostaden och de saker ni har och går ut på att allt ska delas lika vid en separation. Sambolagen gäller dock inte för ekonomi eller saker som ni köpt separat – dessa behåller var och en för sig!
På riksdagens hemsida kan du läsa sambolagen i sin helhet.
Flytta isär som gift
Om du är gift är det en lite större process att flytta isär. Det finns inget juridiskt som hindrar ett gift par från att bara bo isär och fortfarande vara gifta, men om en skilsmässa blir aktuell är det mer att tänka på än när två sambor gör slut. När du ska skilja dig behöver du vända dig till tingsrätten för att ansöka om skilsmässa – det behöver du inte som sambo.
Flytta isär med barn
Om du har barn kan det kännas extra svårt att flytta isär. Vem ska barnen bo hos och vilken förälder ska ansvara för vad? Att ha gemensam vårdnad är det vanligaste alternativet vid en separation eller skilsmässa. Det behöver inte alltid betyda att barnen bor exakt lika lång tid åt gången hos er som föräldrar – men det betyder alltid att ni har lika stort ansvar för dem. Bor barnet mer hos den ena föräldern behöver den andra betala underhåll.
Tips! Passa på att se över
barnförsäkringen. Vem ska betala den och vem ska information eller eventuell ersättning gå till?
Flytta isär på prov
Att flytta isär på prov kan vara en lösning om ni är osäkra på att en separation verkligen är rätt beslut. Det kan även vara en lösning om ena partnern vill flytta isär och den andra inte eller om ni ska flytta isär efter ett långt förhållande. En del par flyttar till och med isär för att försöka hitta tillbaka till varandra eller rädda förhållandet.
Att flytta isär utan att skiljas eller göra slut och leva som särbo ett tag är enklare än att gå igenom en riktig separation eller skilsmässa. Det kan till exempel gå ut på att en av er bor kvar i er gemensamma bostad och den andra hyr en lägenhet – eller att ni bor växelvis i de båda bostäderna. Men tänk på att ni behöver
teckna en hemförsäkring för den nya bostaden också!
Flytta isär när man bor i hyresrätt
Om du och din sambo bor i hyresrätt och en av er skaffade hyresrätten innan ni blev ett par får den personen behålla lägenheten. Om ni däremot skaffade lägenheten tillsammans räknas den som samboegendom enligt sambolagen. Ni har då båda rätt till lägenheten och behöver bestämma vem som ska bo kvar och ta över hyreskontraktet. Kan ni inte komma överens om det kan ni kontakta tingsrätten och begära en bodelning. Tänk på att om någon av er inte står på hyreskontraktet är det ofta svårt för den personen att få lägenheten – men det kan gå i undantagsfall.
Flytta isär när man har bostadsrätt eller hus
Om ni bor i bostadsrätt eller hus får den som äger bostaden bo kvar i första hand. Äger ni bostaden tillsammans träder sambolagen in och ni har båda rätt till den. Ni får då komma överens om vem som ska bo kvar och den som bor kvar får köpa ut den andra. Ibland kan det enklaste vara att sälja lägenheten eller huset och skaffa två nya boenden. Kommer ni inte överens kan ni vända er till tingsrätten för att begära bodelning. Vid en bodelning går oftast boendet till den som har störst behov av det – så länge ekonomin räcker till.