​​​Undvik översvämningar med en backventil

Har du råkat ut för att avloppsvatten tränger i ditt hus? Då vet du hur tufft det är att drabbas och hur lång tid det kan ta att åtgärda vattenskadorna, även om du får hjälp genom din hemförsäkring. Med allt större regnmängder i framtiden kommer de här vattenskadorna att öka. Här kan du läsa om ett enkelt sätt att minska risken för att det händer.

I klimatförändringarnas spår blir det vanligare med skyfall och översvämningar. I samband med dessa kan du drabbas av att avloppsvatten trycks upp genom golvbrunnar inne i ditt hus. Det orsakar vattenskador som brukar tar månader att åtgärda.

Hur fungerar en backventil?

En backventil kan förhindra avloppsöversvämningar i källaren eller på bottenvåningen. Det är helt enkelt en ventil som installeras på ledningen mellan ditt hus och den kommunala dagvatten- eller avloppsledningen. Backventilen kan göra stor skillnad i situationer som när den kommunala ledningen svämmar över och vatten börjar gå baklänges – det vill säga rinna in i stället för ut från ditt hus.

För dig som har självrisk – så sänks den

Om du har installerat en backventil och ändå har oturen att råka ut för en vattenskada får du lägre självrisk. Självrisken i din hemförsäkring sänks med 1 800 kronor från 10 000 kronor till 8 200 kronor.

Med tillägget som heter Utökad byggnad slipper du betala någon självrisk alls. Det gör du också om du till exempel har en hemförsäkring med speciella fördelar.

Du behöver inte meddela oss när du har installerat en backventil, det räcker att du berättar det om du skulle drabbas av en vattenskada. 

Är du företagare? Läs mer om backventil och sänkt självrisk.​

Dags att installera en backventil? Tänk på det här

Tänk på att alltid installera backventilen med hjälp av en auktoriserad VVS-installatör. Innan installationen kan det också vara bra att kontakta din kommun för att se om några särskilda regler gäller. Ventilen ska monteras i en brunn som enkelt kan underhållas – eftersom det är viktigt att sköta ventilen enligt tillverkarens instruktioner.

Vad kostar backventilen och installationen?

Backventilen i sig kan kosta allt från några hundra kronor till flera tusen. De automatiska backventilerna är dyrare än de manuella. Priset för själva installationen varierar stort beroende på arbetets storlek och kan röra sig från omkring femtusen kronor till femtiotusen.

Därför ska du ta hand om backventilen

Backventilen kräver att du regelbundet ser till och sköter om den, så följ tillverkarens skötselinstruktioner. En dåligt skött backventil ger i värsta fall inget översvämningsskydd alls. Och glöm inte! När backventilen är stängd går det inte att spola eller skölja ner vatten i avloppet. VVS-installatören kommer att informera dig om hur ventilen stängs och fungerar.



Är du rätt försäkrad?

Vår villaförsäkring ger dig ersättning vid översvämning och vattenskador.​

Läs mer och teckna villaförsäkring